Over de digene HPV Test

De digene HPV Test in het kort

De digene HPV Test is de meest geaccepteerde test en is uitgebreid gevalideerd, goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) en voorzien van CE-markering in Europa. De test detecteert direct de aanwezigheid van 'hoog risico' HPV-typen. Bij gebruik van de digene HPV test in combinatie met een uitstrijkje voor het screenen van vrouwen vanaf 30 jaar kan de test nauwkeuriger en objectief het risico op baarmoederhalskanker vaststellen. De test is nauwkeuriger dan alleen het uitstrijkje, om de volgende redenen:

  • Bij vele vrouwen heeft het uitstrijkje (of pap-test) geholpen om baarmoederhalskanker of een voorstadium van kanker vast te stellen. Een ervaren laboratoriummedewerker kijkt door een microscoop naar een monster van cellen uit uw baarmoederhals, om vast te stellen of er abnormale cellen zijn die kunnen duiden op ziekte. 
  • De digene HPV Test – Het laboratorium kan hiervoor meestal hetzelfde monster als voor het uitstrijkje gebruiken – men gebruikt een moleculaire technologie om de aanwezigheid op te sporen van 'hoog risico' typen HPV. Deze HPV typen veroorzaken namelijk dat cellen in de baarmoederhals abnormaal worden. 
  • Voor vrouwen boven de 30, die het meeste risico lopen op baarmoederhalskanker, biedt de combinatie van beide testen de meeste zekerheid dat ziekte van de baarmoederhals wordt gevonden voordat het kanker wordt. Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van de digene HPV Test en het uitstrijkje gemiddeld 95-100 procent van de gevallen van gevorderde ziekte van de baarmoederhals opspoort (CIN 2, CIN 3 of kanker). Het is echter belangrijk te onthouden dat de aanwezigheid van HPV niet betekent dat u een ziekte van de baarmoederhals heeft. Om vast te stellen of de ziekte aanwezig is moet een aanvullend onderzoek worden gedaan. Voor meer informatie zie: Veel gestelde vragen HPV test versus uitstrijkje
  • De HPV test wordt niet aanbevolen bij jonge vrouwen onder de 30 jaar, bij wie HPV-infectie veel voorkomt maar meestal vanzelf verdwijnt. De arts zal eventueel alleen een HPV-test aanvragen indien het op indicatie aangevraagde uitstrijkje herhaaldelijk afwijkend was (Pap2/3a1).