Hoe vaak de HPV-test laten doen?

V

Hoe vaak heeft u een HPV-test nodig?

A

Uw eerste HPV-test
Als u 30 jaar of ouder bent kunt u aan uw huisarts aangeven ook op HPV getest te willen worden bij uw volgende uitstrijkje waarvoor u wordt opgeroepen in het kader van het bevolkingsonderzoek (BVO) baarmoederhalskanker. 

Als u tussen de 20 en 30 jaar bent, moet de HPV-test alleen worden gebruikt als uw uitstrijkje (aangevraagd op indicatie) herhaald afwijkend (Pap2/3a1) is. De infectie komt namelijk zeer veel voor bij jonge vrouwen, maar is bijna altijd tijdelijk en onschadelijk.

Herhaling HPV-tests
Als u ouder dan 30 bent, is het afhankelijk van uw eerdere resultaten hoe vaak u de HPV-test moet herhalen. Bijvoorbeeld: als zowel uw uitstrijkje en HPV-testresultaten normaal zijn, is een nieuwe test slechts eens in de 5 jaar nodig, dus tegelijk met de oproep voor het uitstrijkje BVO baarmoederhalskanker. Zie het onderdeel van deze website over 'Wat de testresultaten voor u betekenen' voor meer informatie.V

Wanneer kunt u stoppen met de HPV-test?

A

U kunt stoppen met de HPV-test als u geen uitstrijkje meer nodig hebt. De meeste experts zijn het erover eens dat vrouwen niet meer op baarmoederhalskanker gescreend hoeven te worden (met HPV-test en uitstrijkje) als ze ouder dan 70 zijn of een totale hysterectomie hebben gehad, inclusief verwijdering van de baarmoederhals. Er zijn echter wat uitzonderingen op deze algemene richtlijn zoals weergegeven in de grafiek hieronder. Bespreek met uw arts of verpleegkundige wat voor u het beste is.

Vrouwen in de volgende gevallen:Wanneer u met screenen kunt ophouden.Tenzij...
70 jaar of ouder
Bron:
American Cancer Society
Als u geen abnormaal uitstrijkje hebt gehad in de afgelopen 10 jaar, en uw laatste twee uitstrijkjes normaal waren, hoeft u niet meer op baarmoederhalskanker gescreend te worden.
  • U heeft een voorgeschiedenis van baarmoederhalskanker
  • U bent in de baarmoeder blootgesteld aan een middel genaamd DES (vroeger gebruikt om miskramen te voorkomen).
  • U heeft een zwak immuunsysteem door AIDS (HIV) of andere omstandigheden
Totale hysterectomie (inclusief verwijdering van de baarmoeder)

Bron:
American Cancer Society en American College of Obstetricians and Gynecologists
U hoeft niet gescreend te worden als u:
  • de hysterectomie om een andere reden dan dysplasie (CIN) of baarmoederhalskanker* heeft gehad

* Opmerking: Als u een hysterectomie heeft gehad vanwege de diagnose baarmoederhalskanker, zeggen de meeste experts dat het belangrijk is om door te gaan met het uitstrijkje en de HPV-tests. HPV kan namelijk ook de vagina en de vulva infecteren, en in die zones kanker veroorzaken. (Er zijn aanwijzingen dat vrouwen met een voorgeschiedenis van baarmoederhalskanker meer risico lopen op deze vormen van kanker.) Dit is waar de arts naar kijkt bij doorgaande uitstrijkjes na een hysterectomie. (Het is niet meer een uitstrijkje in de traditionele betekenis van het woord – waarbij een monster van cellen uit de baarmoederhals wordt bestudeerd – maar een monster uit de vaginawand.)