De HPV-test aanvragen

Aanvragen van een HPV test ja of nee?

  • Als u nog geen 30 bent hebt u geen regelmatige HPV-test nodig. Indien er op indicatie van de arts een uitstrijkje wordt gemaakt, kunt u echter uw arts er op wijzen dat hij of zij het laboratorium instructie geeft om automatisch de HPV-test te doen, als de resultaten van uw uitstrijkje afwijkend zijn (Pap2/3a1). Het goede nieuws is dat dit al veel wordt gedaan, hoewel controleren altijd goed is.
  • Als u boven de 30 bent, bevelen de meeste experts tegenwoordig een HPV-test aan, ook als het uitstrijkje normaal is. Echter, veel artsen vragen nog niet de HPV-test aan voor al hun patiënten boven de 30. Sommigen zijn wel op de hoogte van de richtlijn dat er geadviseerd wordt een HPV test aan te vragen als het uitstrijkje herhaald afwijkende resultaten geeft (Pap2/3a1), maar nemen de HPV niet standaard mee naast het uitstrijkje. Het is aan te raden om de praktijk te bellen voor uw 5 jaarlijkse afspraak om de HPV-test aan te vragen samen met uw uitstrijkje. 
  • U kunt zelf de beslissing nemen om een HPV-test te laten doen. Als u hebt besloten dat u de test wilt na het bekijken van deze website en andere informatie, maar uw arts zegt dat het niet nodig is, dient u zich er bewust van te zijn dat de uiteindelijke keuze om al dan niet een HPV test te laten uitvoeren, bij u ligt. Als u bijvoorbeeld ter geruststelling een HPV test wilt laten uitvoeren, kunt u dit aan uw huisarts vertellen. 
  • Hoe oud u ook bent, zorg ervoor dat u alle testresultaten te horen krijgt. Denk niet automatisch: 'geen nieuws is goed nieuws'!