Omgaan met HPV

Horen dat u HPV heeft kan beangstigend zijn

Als u hoort dat u HPV heeft kan dat verwarrend en overweldigend zijn, vooral als u niet eerst beschikt over alle feiten. Het belangrijkste om te onthouden is dat HPV-infecties zeer vaak voorkomen, en meestal geen reden tot zorg zijn! Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem van het lichaam het virus weer op, of worden HPV infecties door het lichaam onderdrukt, zonder problemen te veroorzaken waar behandeling voor nodig is. Alleen wanneer een HPV-infectie actief blijft kunnen abnormale cellen ontstaan. Hier is een aantal vragen en antwoorden om een aantal veel voorkomende zorgen en emoties te bespreken van patiënten, als ze horen dat ze HPV hebben.

V

Schaamt u zich of voelt u zich opgelaten over HPV, omdat de infectie via seksueel contact overgedragen is?

A

HPV is een virus van de huidcellen dat net zo vaak voorkomt als verkoudheid. Het kan worden doorgegeven door 'intiem' huid-op-huid contact. Het doorgeven gebeurt het makkelijkst bij seks. Het is belangrijk te weten dat bijna iedereen die met een andere persoon seks heeft gehad, een HPV-infectie kan krijgen. Iedereen die seksueel actief is geweest, zelfs met een enkele partner die zelf een andere partner heeft gehad, loopt het risico van een HPV-infectie. Dit geldt ook voor vrouwen die seks hebben met vrouwen.

Veel vrouwen hebben nog nooit van HPV gehoord. Iedere vrouw weet dat ze een uitstrijkje moet krijgen, en dat het uitstrijkje uitwijst of er abnormale cellen in de baarmoederhals zijn. Het ontbrekende stukje informatie is, dat de oorzaak van deze abnormale cellen HPV is.V

Wat zijn de meest voorkomende misverstanden van vrouwen over HPV?

A

Veel vrouwen weten niet dat bijna iedereen op een bepaald moment HPV krijgt. Patiënten die horen dat ze positief getest zijn voor HPV hebben vaak vragen, zoals: 'Wanneer heb ik dit gekregen?", "Moet mijn partner onderzocht worden?" , of "Hoe kom ik van het virus af?" Zij kunnen gerustgesteld worden met de boodschap dat HPV meestal vanzelf weggaat, als een verkoudheid.

Op dit moment is er geen behandeling voor HPV, maar als uw arts weet dat u het virus heeft, kan hij/zij uw baarmoederhals beter in de gaten houden zolang het er is. Als er zich abnormale cellen ontwikkelen, kunnen deze veranderingen worden behandeld zodat er geen kankercellen ontstaan.

Opmerking: Mannen hebben ook HPV-infecties, maar lopen minder risico op abnormale cellen. De externe genitale huid van mannen loopt niet hetzelfde risico als de baarmoederhals bij vrouwen, zelfs bij langdurige aanwezigheid van HPV. Als u ontdekt dat u HPV heeft, en u heeft een duurzame relatie, zult u elkaar niet steeds opnieuw infecteren. De ontwikkeling van abnormale cellen hangt ervan af of het virus lang blijft, net als andere factoren die men nog niet goed kent.V

Wat is het belangrijkste dat u moet weten als uw arts zegt dat u een vervolgtest nodig hebt vanwege HPV?

A

Weet dat u niet alleen bent – en dat tenminste u en uw arts deze informatie hebben, zodat uw baarmoederhals intensief geobserveerd kan worden. Het is belangrijk om de vervolgbehandeling te laten doen volgens de aanbevelingen van uw zorgverlener, vanwege uw positieve HPV-test. Het belangrijkste om te onthouden is dat HPV-infecties zeer vaak voorkomen, en meestal geen reden tot zorg zijn! Bij de meeste vrouwen ruimt het afweersysteem van het lichaam het virus weer op, of worden HPV infecties door het lichaam onderdrukt, zonder problemen te veroorzaken waar behandeling voor nodig is. Alleen wanneer een HPV-infectie actief blijft kunnen abnormale cellen ontstaan.