Hoe krijgt u de HPV-test

U heeft dus besloten dat u al het mogelijke wilt doen om baarmoederhalskanker te voorkomen.

De meeste artsen houden rekening met uw wensen bij dit soort zaken. Als dat niet zo is, onthoud dan dat uzelf uiteindelijk verantwoordelijk bent voor uw gezondheid. U moet beslissen hoe belangrijk het is om een zorgverlener te hebben die met u samenwerkt.

Hier zijn wat tips om de HPV-test met uw huisarts te bespreken:

  • Informeer uzelf zorgvuldig met de feiten over baarmoederhalskanker, HPV en de HPV-test. Lees de informatie op deze website.
  • Bel de praktijk van uw arts op voorafgaand aan het volgende onderzoek, om te vragen of de HPV-test wordt aangeboden voor screening op baarmoederhalskanker, samen met het uitstrijkje. Zorg dat de praktijk begrijpt dat u ongeacht het resultaat van het uitstrijkje een HPV-test wilt. Op basis van de huidige richtlijnen wordt de artsen geadviseerd alleen een HPV-test aan te vragen als de resultaten van uw uitstrijkje herhaald afwijkend zijn.
  • Als uw arts zegt dat de praktijk geen HPV-test aanvraagt voor alle vrouwelijke patiënten van 30 jaar en ouder, en u stelt toch prijs op een test, bespreek dit dan met uw arts.
  • Als uw arts (of het personeel van de praktijk) zegt dat hij/zij niet denkt dat een HPV-test standaard nodig is, en u stelt toch prijs op een test (bijvoorbeeld ter extra geruststelling), bespreek dit dan met uw arts.
  • Informeer u zorgvuldig over uw testresultaten van zowel het uitstrijkje als de HPV-test.

Moet u uw huisarts om de HPV-test vragen?

Op basis van de informatie op bijvoorbeeld deze website, kunt u besluiten of het voor u een goed idee is om uw huisarts om de HPV-test te vragen. De redenen dat uw huisarts de HPV-test niet automatisch voor u zou aanvragen – en wat u daaraan kunt doen zijn:

Sommige artsen weten niet dat er een HPV-test is die samen met het uitstrijkje gebruikt kan worden voor periodiek screening bij vrouwen vanaf 30 jaar. Weer anderen zijn nog niet bekend met de gegevens die de waarde van de HPV-test voor periodieke screening ondersteunen. Een verandering in de medische praktijk kost tijd.


 
Sommigen zijn wel op de hoogte van de richtlijn dat er geadviseerd wordt een HPV test aan te vragen als het uitstrijkje herhaaldelijk afwijkende resultaten geeft (Pap2/3a1), maar nemen de HPV niet standaard mee naast het uitstrijkje.Andere professionals in de zorg kunnen routinematig HPV-testen zelfs afraden, omdat ze van mening zijn dat het uitstrijkje voldoende informatie biedt, ook al biedt het geen volledige zekerheid.

U zou hierop kunnen antwoorden dat u weet dat het uitstrijkje abnormale cellen opspoort, maar dat u nog geruster zou zijn met een HPV-test ter aanvulling op het uitstrijkje. U kunt uw arts vertellen dat u zich hebt ingelezen en dat u de HPV-test ziet als een middel voor extra geruststelling, omdat het nauwkeuriger is dan de huidige beoordeling via de microscoop.


Uw zorgverlener is mogelijk bang dat u onnodig ongerust raakt als u hoort dat u een 'hoog risico' (potentieel kankerverwekkend) type van het virus hebt. De meeste vrouwen overwinnen de infectie namelijk voordat er problemen optreden.

U kunt uw arts vertellen dat u zich hebt ingelezen en dat u de HPV-test ziet als een middel voor extra geruststelling. Uw zorgverlener zal waarschijnlijk makkelijker de test voor u aanvragen als hij/zij weet dat u al bent voorgelicht over het virus en HPV-testen. U zou hem of haar de brochure (PDF) over HPV-testen, te krijgen op deze website, kunnen laten zien om inzicht te geven in de informatie die u hebt verzameld en weet wat u kunt verwachten.