Praten met uw partner

Wat moet u uw partner vertellen?

Of u de resultaten van HPV-test en uitstrijkje met uw seksuele partner wilt bespreken, is uw eigen beslissing.

Bedenk, dat:

  • De meeste volwassenen een of meer typen HPV krijgen als ze een seksuele relatie hebben (gehad). De kans is groot dat uw partner al aan HPV was blootgesteld toen het bij u werd ontdekt. Als u een monogame relatie heeft, is er geen risico dat u elkaar steeds opnieuw infecteert. Zodra u een bepaalde stam van het virus 'deelt' via seksueel contact, kunt u niet opnieuw geïnfecteerd worden met hetzelfde type. Als u met een nieuwe partner seksueel actief bent, kan condoomgebruik de verspreiding van HPV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen helpen voorkomen. Het biedt echter geen complete bescherming.
  • Het onmogelijk is om zeker te weten van wie u het HPV-virus überhaupt hebt gekregen. U kunt eraan zijn blootgesteld in een andere relatie van maanden of jaren eerder, en de infectie kan in de tussentijd slapend ('verborgen') zijn geweest. Het is niet mogelijk of productief om te zoeken naar de schuldige. Er is geen reden om uw partner te beschuldigen of om uzelf schuldig te voelen. 
  • Als uw partner een man is: er is geen door de FDA goedgekeurde HPV-test voor mannen. Gelukkig zijn ernstige HPV-gerelateerde gezondheidsproblemen ook relatief zeldzaam bij mannen.