Wat uw testresultaten betekenen

Als na een test blijkt dat u 'hoog risico' HPV heeft, wat betekent dat dan? Wat gebeurt er daarna?

V

Wat zijn de verschillende soorten resultaten van het uitstrijkje?

A

Bent u onder de 30, dan zeggen experts dat routine HPV testen niet nodig is, omdat HPV infecties bij jongere vrouwen doorgaans vanzelf verdwijnen. Echter, medische experts raden een HPV test aan voor vrouwen van alle leeftijden als hun uitstrijkje herhaald afwijkend is. De HPV-test wordt gebruikt om vast te stellen of u een HPV-infectie heeft. Artsen geven aan dat als een jaar later – na herhaling van de test – nog steeds een hoog-risico HPV wordt aangetroffen, verdere onderzoeken worden aangeraden.

Voor verdere onderzoeksresultaten zie tab boven de 30 : verder onderzoek.
V

Wat kan het betekenen als uw uitstrijkje afwijkend is en uit een HPV-blijkt dat u ook een 'hoog risico' type van het virus hebt?

A

Ten eerste: U bent niet de enige. Heel veel vrouwen hebben HPV. Daarnaast: als u een 'hoog risico' virustype heeft betekent dat niet automatisch dat u ziekte of kanker van de baarmoederhals hebt of zult krijgen. Naar schatting hebben vrouwen met een in eerste instantie onduidelijk of afwijkend uitstrijkje en HPV slechts een kans van 15-27 procent op constatering van gematigde tot ernstige ziekte van de baarmoederhals.

Als volgende stap voert uw arts een ander onderzoek uit, genaamd 'colposcopie' waarmee uw baarmoederhals beter bekeken kan worden. Als er afwijkingen zichtbaar zijn zal er ook een biopsie worden uitgevoerd, waarbij een weefselmonster wordt verwijderd en in het laboratorium onderzocht. Milde celveranderingen worden meestal een tijd in de gaten gehouden, aangezien de meeste vanzelf weggaan – zonder problemen te veroorzaken – binnen een of twee jaar. Als er gematigde tot ernstige afwijkingen (CIN 2 of 3, ook wel pre-kanker genoemd) worden gevonden, moeten de cellen worden verwijderd.