HPV-testen

Waarom testen op HPV?

Baarmoederhalskanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen wereldwijd. Bijna 500.000 vrouwen per jaar krijgen het, waarvan 275.000 nog steeds overlijden. Volgens de American Cancer Society zijn er in 2007 ongeveer 11.150 gevallen van invasieve baarmoederhalskanker geconstateerd in de Verenigde Staten, en bijna 3.670 vrouwen overleden aan de ziekte. In ontwikkelingslanden vergt baarmoederhalskanker ieder jaar ongeveer 200.000 dodelijke slachtoffers. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker en overlijden ongeveer 200 vrouwen aan baarmoederhalskanker.

Bij vroegtijdige opsporing van aandoeningen van de baarmoederhals, kan kanker worden voorkomen of zeer effectief worden behandeld. Het Humaan papillomavirus (HPV) is nu onderkend als de primaire oorzaak van ziekte en kanker van de baarmoederhals. Er zijn meer dan 150 HPV typen bekend, waarvan ongeveer 30 zich richten op de genitale zone. Genitale typen HPV worden beoordeeld als 'laag risico', deze kunnen genitale wratten veroorzaken, of 'hoog risico', hetgeen wordt geassocieerd met CIN 2/3 en kanker. Zie het onderdeel over genitale HPV typen voor meer informatie.

HPV kan nauwkeurig worden opgespoord met op DNA gebaseerde tests. HPV-tests spelen een cruciale rol bij screenen op baarmoederhalskanker voor vrouwen boven de 30, wanneer het risico op baarmoederhalskanker het grootst is. Hoewel via cytologie vaak veranderingen in cellen gevonden worden nadat de ziekte zich ontwikkelt, detecteert een 'hoog risico' HPV-test de genetische 'voetafdruk' van het virus dat CIN 2/3 en kanker veroorzaakt. Gelukkig raken veel vrouwen het virus op eigen kracht weer kwijt. Alleen vrouwen met een voortdurende 'hoog risico' HPV-infectie lopen het risico CIN 2/3 of kanker te krijgen. Vroege opsporing van aandoeningen van de baarmoederhals van hoge gradatie, en juiste vervolgmaatregelen voor HPV-positieve vrouwen kunnen de overgrote meerderheid van invasieve baarmoederhalskanker voorkomen.